Страници

четвъртък, 29 септември 2011 г.

Рецепта мъфини

 Ето и рецептата на мойте кексчета за вас любители на сладкото :)
 Адаптирано от sunshines' kitchen
 Продукти за 12 мъфина:

170г брашно
170г кафява захар /ако искате да е по-сладко добавете още захар, тъй като кафявата е по-слаба/
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
2 чаена лъжица какао
2 яйце
180мл прясно мляко, смесено с 1/2 чаена лъжица ябълков оцет (заместител на лимонена киселина)
120мл олио / не е притеснявайте, че не са с масло - много са сполучливи /
1/2 чаена лъжица ябълков оцет
1 чаена лъжица ванилова есенция или ром
100-150г - черен шоколад /за готвене/

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното /пресява се предварително за по-добър резултат/, захарта, какаото и содата се смесват в купа и разбъркват добре. В малък съд се смесват прясното мляко и 1/2 чаена лъжица оцет и се оставят да си взаимодействат, около 5-10 минути.
В друга купа яйцето се разбива с телена бъркалка, добавят се олиото, млякото,  есенцията и оцета и втората доза оцет. Сухите и мокрите съставки се смесват и се разбъркват до получаването на хомогенна, сравнително рядка смес.

Ако ползвате шоколад за готвене го нарязвате на малки парченца /почти настъргвате/, не прекалено големи иначе ще останат на дъното, а може да ползвате и шоколадови перли /приличат на капчиците роса, които слагаме по картичките ;)/ те са предназначени точно за такива цели, но поне аз съм ги виждала само в специализиран магазин за сладкарство и професионално ориентирани сайтове. Изсипвате шоколада при сместа и разсипвате във формичките :), които предварително сте покрили с хартиени кошнички, ако ползвате силиконови може и без кошнички.
Сместа се разпределя по равно. Гнездата се пълнят около 3/4 от обема, като се има предвид, че мъфините се надуват доста при печенето.
Пекат се около 20 минути, като се проверяват за готовност с дървено клечка / за зъби/ – боцват се в средата и клечката трябва да излезе сухо ако са готови.
Мъфините  се оставят за 2-3 минути в тавата, след което се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.
Ако имате желание да са още по-шоколадови може да ги залеете и отгоре с шоколад.


Добър апетит :)

5 коментара:

  1. Много ти благодаря, скоро имам повод да изпробвам твоята рецепта! За кутията обаче нямам думи! Лек и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм, чудесно! Ще се пробват още довечера :) Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че Ви бях полезна :)
    И се надявам да споделите дали са ви харесали и на вкус :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мен кутийката ме плени повече от рецептата за кекса - признавам си :-)Благодаря ти, че я сподели с нас!

    ОтговорИзтриване
  5. Ммм, изпуснала съм и рецептааа! Веднага я запазвам и при първи удобен случай ще направя! Благодаря, че я сподели!

    ОтговорИзтриване